KALP VE DAMAR CERRAHİSİ ANABİLİM DALI
Tel +90 (312) 305 17 73- 0239
E-posta kalp-damar@hacettepe.edu.tr
URL  www.kalpdamar.hacettepe.edu.tr

“Toraks ve Kalp-Damar Cerrahisi” adı altında 1961 yılında kurulmuş, 1969 yılında Pediatrik ve Erişkin Toraks ve Kalp-Damar Cerrahisi olarak iki ayrı Ana Bilim Dalına ayrılmış, 1982 yılında çıkarılan 2547 sayılı Kanun gereği tekrar Toraks ve Kalp-Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı adı altında birleşmiştir. 04.11.2002 tarihinden itibaren Kalp-Damar Cerrahisi ve Göğüs Cerrahisi tekrar ayrı ana bilim dalları olduğundan Üniversitemiz Tıp Fakültesi bünyesinde 2547 sayılı Kanun’un 2880 sayılı Kanun’un değişik 7/D-2 maddesi uyarınca Ana Bilim Dalımızdan 3 öğretim üyesi görevlendirilerek Kalp Damar Cerrahisinden ayrı olarak Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı da kurulmuştur.

Erişkin ve pediatrik olmak üzere 2 adet poliklinik, 33, 64, 54 olmak üzere 3 ayrı Bölüm, 31 çocuk ve 45 erişkin olmak üzere 76 yatak ile hizmet vermektedir. Çocuk bölümünde 4, erişkin servislerinde 8 özel oda vardır. Diğer odalar en fazla iki kişiliktir. 3 ayrı ameliyathanede günde ortalama en az 6 vaka alınmaktadır. Çocuk yoğun bakımda 9, erişkin yoğun bakımda 12 hasta yatağı bulunmakta olup böylece toplam 21 yatakla hizmet verilmektedir.

Araştırma görevlileri Ana Bilim Dalı kadrosuna TUS ile alınmakta olup, kadrolar gerektiğinde Eylül ve Nisan dönemlerinde açılmaktadır. Eğitim süresi 5 yıldır. Eğitim süresince Anesteziyoloji ve Reanimasyon,Genel Cerrahi, Göğü Cerrahi,Kardiyoloji, Radyoloji rotasyonları yapılmaktadır.

Bölümde nöbetler tatil ayları dışında 3 günde bir tutulmaktadır.

Eğitim ve Toplantı Salı günü yapılmaktadır. Çarşamba günleri Çocuk Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisi Konseyi, Perşembe günü Erişkin Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisi Konseyi yapılmaktadır.

Ana bilim dalının çalışma alanları içinde pediatrik konjenital kalp, erişkin ve konjenital kapak, koroner arter, periferik damar hastalıklarının cerrahi tedavisi ve yine bu konularla ilgili klinik ve deneysel araştırmalar yapılmaktadır.