SPOR HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI
E-posta tfsporh@hacettepe.edu.tr
URL //www.sporhekimligi.hacettepe.edu.tr/
URL //www.hastane.hacettepe.edu.tr/spor-hekimligi-abd_90.html

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi “Spor Hekimliği Anabilim Dalı” Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığının 5.2.2001 tarih ve 02136 sayılı kararı ile Tıp Fakültesi, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümüne bağlı olarak Prof. Dr. Tunçalp Özgen’in Rektörlüğü, Prof. Dr. Uğur Erdener’in Hastaneler Direktörlüğü döneminde ve Prof. Dr. Mahmut Nedim Doral’ın Başkanlığında kurulmuş, 1 Ocak 2002 tarihinde D katında poliklinik hizmetlerine başlamış ve halen Dahili Tıp Bilimleri Bölümüne bağlı olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Kuruluşundan hemen sonra Pavia Üniversitesi Ortopedi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Franco Benazzo’nun katıldığı 6 Nisan 2002/STE-“Spor Yaralanmaları” toplantısını Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı ile ortaklaşa gerçekleştirmiştir.

Ayrıca, Türk Spor Yaralanmaları Artroskopi Diz Cerrahisi Derneği’nin düzenlediği “VII. İleri Artroskopik Cerrahi Kursu” ve Belçika’dan José Huylebroek’in katılımı ile “Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği III. Spor Yaralanmaları” toplantısını yapmıştır. Bu üç toplantı Hacettepe Üniversitesi Merkez Yerleşkemizde düzenlenmiştir.

Spor Hekimliği Ana Bilim Dalımız, Hacettepe Üniversitesi bünyesinde sporcu sağlığı ve performansını geliştirme konusunda ilgili birimleri ve kişileri bir araya getirmek ve koordinasyonu sağlayacak bir organizasyonu (SAPEDUM) gerçekleştirmiştir.

Gençlik Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde “SESAM”ın yeniden yapılandırılmasında aktif görev alarak gerekli protokolleri hazırlamıştır.

Her geçen gün artan hasta potansiyelinin yanında, yaralanmalardan korunma, sporcuların performanslarının yükseltilmesi, beslenme, doping, spor öncesi taramalar, spora yönlendirme gibi spor yaralanmaları dışındaki diğer konularda da çalışmalarına devam etmektedir. Bu konularda özellikle Spor Teknolojisi Yüksekokulu ile iş birliği yaparak onlardan destek almaktadır.

Ana Bilim Dalımız, dünya ile entegrasyonu sağlamış olup, çalışma programını, üniversitemiz birimleri dışında, Fransa; Lyon Hastaneleri Spor Hekimliği, Pavia Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı ve University of Calofornia/Los Angeles -UCLA- Ortopedik Spor Hekimliği bölümleriyle ortak olarak devam ettirmektedir.